Hype, trend, of dé toekomst?
Verticale videos: Verbreed je horizon
We gaan geen open deuren intrappen en het warm water is ook al lang uitgevonden: verticale video’s bestaan al langer dan vandaag. De voorbije jaren merken we echter een opvallende evolutie in de toename aan populariteit van dit formaat en dit over verschillende platformen heen. Wanneer vroeger een verticaal gefilmde boodschap de ether in werd gestuurd, kon de contentdeler erop rekenen dat 95% van de reacties op die video gingen over het feit dat “ie beter horizontaal gefilmd had”. Dit ‘verticale video syndroom’ staat in sterk contrast met onze hedendaagse cultuur: wie als enige zijn of haar gsm nog horizontaal omhoog steekt tijdens een concert, wordt willens nillens geclassificeerd onder het beruchte boomer-label.
Tijdsgeest
Waar dat aan ligt, heeft te maken met verschillende factoren. Eén daarvan komt voort uit onze tijdsgeest. In onze hedendaagse Westerse moderne maatschappij lopen we gejaagd rond, kijken we 34 keer per dag op onze smartwatch, worden we overstelpt met notificaties, herinneringen, mails, teamsgesprekken en dergelijke meer. Onze dag is hectisch, onze agenda goed gevuld en alles wordt gedomineerd door de tijd, die als meest kostbare grondstof doortik(tok)t. Maar desondanks heeft iedereen nood aan pauze, even rust, even die knop omdraaien. Bij veel mensen – lees: voornamelijk de jongere generaties – vertaalt zich dat in het doorscrollen van eenvoudig te verwerken content op de smartphone. Content die je snel kan openen, doorswipen en terug kan afsluiten. Want de pauze is alweer gedaan en de volgende meeting zit er aan te komen!
Platformtrends
Dat snackable videocontent een gevestigde plaats heeft tijdens het dagelijks vieruurtje van veel mensen is wel duidelijk. Als hoofdleverancier van grappige kattenvideo’s heeft social media hier als geen ander een enorm aandeel in de pap te brokken. Marktleider TikTok is er groot mee geworden, Instagram biedt het aan in de vorm van reels, YouTube springt sinds 2021 mee op de kar met shorts, enz… Feit is dat TikTok momenteel de meest gedownloade app tot nu toe is en daar vloeit uit voort dat Instagram, YouTube en andere platfomen hun algoritmes steeds meer naar die van TiKTok modeleren. Uit onderzoek blijkt dat 94% van de smartphonegebruikers bij het bekijken van die snackable content het scherm verticaal houdt. Een horizontale video bekijken in portretmodus heeft minder impact en je scherm kantelen en de video vergroten voelt als een enorme moeite. Content aangepast aan verticale vorm wordt dus veel toegankelijker bevonden en sluit perfect aan bij de steeds kortere aandachtspanne van de gemiddelde user.
Alles verticaal, of toch maar niet?
Het staat buiten kijf dat het als mediakantoor belangrijk is dergelijke mediatrends te adopteren en te integreren in de opmaak van een strategie en mediaplan. Wanneer media voornamelijk in verticale stand wordt geconsumeerd, volgen onmiddellijk ook de verticale advertenties. Het is heden ten dage nog zeker geen vaste waarde binnen iedere aanpak, maar hoe dan ook zien we wel een stijgende trend in de budgetten die hieraan worden toegekend. We adviseren zeker niet om iedere vorm van videoadvertentie verticaal aan te bieden, want long- en shortform videocontent op de vertrouwde streamingplatformen en nieuwssites zijn een gevestigde waarde die zeker al hun nut hebben bewezen en dit zullen blijven doen. We zien verticale advertenties echter wel als een mooie uitbreiding op het bereik van een videocampagne. Daarnaast merken we ook een groter engagement. Zo zien we op YouTube shorts een click through rate die tot 50% hoger ligt dan op dezelfde content die horizontaal speelt. Dit komt voor een stuk voort uit het feit dat dit hoofdzakelijk op mobiele toestellen wordt vertoond, waarop het doorklikken een stuk intuïtiever en vlotter kan gebeuren. Ook omdat de advertentie bij een verticale video een veel groter stuk van het scherm inneemt en dus meer impact heeft – iets waar wij en onze klanten geen bezwaar tegen hebben.
Best practices
Niet alleen het formaat, maar ook de soort content is doorheen de jaren sterk aangepast aan het kijkgedrag en de verwachtingen. De video’s op deze platformen zijn kort: de optimale lengte voor een TikTok werd bepaald tussen 21 en 34 seconden. De spanningsboog kan niet altijd gespannen staan en dus is het ook belangrijk de felbegeerde aandacht van de kijker meteen vast te grijpen binnen de eerste seconden van de video. Ben jij of is je boodschap niet interessant, dan veegt de kijker je onherroepelijk met één onverschillige duimveeg weg naar het volgende filmpje. Aangezien gebruikers veel van deze content organisch aanmaken, spelen de afwerking en de details in de video weinig of geen rol en ligt de focus op originaliteit en creativiteit. Qua onderwerp zijn de mogelijkheden eindeloos: korte interviews, producttests, story formaten met meerdere video’s. Allen hebben ze een bewezen nut binnen verticale video’s. Ook is het belangrijk rekening te houden met het feit dat veel gebruikers de video’s zonder geluid afspelen. Je werkt als content creator dus best zo visueel mogelijk, en/of met ondertitels. Dit kan een lastig te overkomen obstakel lijken maar je zou ook omgekeerd kunnen redeneren en stellen dat geluid net een storende factor kan zijn die de aandacht afleidt van de boodschap die je in de videoadvertentie wil overbrengen. Is het je recent ook al opgevallen dat wanneer je op je televisie plots geen geluid meer hoort, je denkt dat je op mute hebt gedrukt terwijl gewoon blijkt dat er een advertentie speelt die helemaal geen geluid bevat? Exact!
Hype, trend, of dé toekomst?
Verticale video’s bestaan inmiddels al enkele jaren. Hen als hype bestempelen zou afbreuk doen aan het medium. Zoals in bovenstaande puntjes beschreven wordt, is het een vorm van user generated over the top content die enorm is gegroeid en gaandeweg sterk aangepast is aan onze verwachtingen van gebruikers. De populariteit blijft groeien en vormt meer en meer een gefundeerde waarde binnen online video consumptie. Betekent dit dat we binnenkort verticale tv kopen in de winkel of in de cinema naar een verticaal scherm gaan kijken? Neen, zeker niet. Maar terwijl deze schermen voor onze neus staan, scrollen we kilometer na kilometer verder op onze smartphone.