De comeback van QR
18-02-2022

Quick Response
De comeback van QR

“Wat is een QR code nu juist?” pre-coronatijden zou je deze vraag nog verwachten maar we lichten het graag nog even kort toe: ze lijken op barcodes, maar in plaats van verticale strepen bestaan ze uit vierkante patronen.

“Waarvoor staat de afkorting QR nu juist?” zou een vraag zijn die nog steeds kan opduiken: quick response en dit antwoord hadden jullie in de titel van dit artikel al kunnen terugvinden.

“Sinds wanneer bestaat de QR code eigenlijk?” hoor ik jullie zeggen. De code is uitgevonden in 1994 door het Japanse bedrijf Denso Wave (dochteronderneming van Toyota), dit om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig op te volgen. Het is pas in 2012 dat de code werd bekroond in Japan als Good Design Award en sindsdien werd gebruikt in mediacampagnes.

Onze adverteerders zijn toen ook mee op de kar gesprongen en QR codes gaan toevoegen op print ads of out of home uitingen maar de resultaten hiervan bleven uit. Er kwamen innovatieve ideeën uit voort maar gezien het gebruik ervan in andere sectoren niet van grond kwam, was het bereik of resultaat van deze toevoeging ver zoek.

Waarom we nu opnieuw adviseren deze toe te voegen? Omdat heel wat sectoren een digitale versnelling hebben doorgemaakt de afgelopen 2 jaar. In restaurants krijgen we geen fysiek exemplaar meer en scannen we de meest recente menukaart. Ook betalen hier vandaag de dag 354.310 Belgen met hun smartphone, wat een stijging is van 225% tegenover 2019 (#109.050). Covid19 heeft ons doen beseffen dat al die muntstukken en geldbiljetten beter in de bankautomaten blijven, iets met handhygiëne. Tussen vrienden/familie/collega’s onderling worden dagelijks QR codes gedeeld om geld over te schrijven. We kijken bij het binnen wandelen in een winkelpunt niet enkel naar het bancontact logo maar ook naar het Payconic logo. Kortom de smartphone is niet meer weg te denken bij het dagelijks functioneren in de huidige consumptiemaatschappij.

De nieuwste smartphones hebben nu een module via de standaard camera app om een QR code te kunnen lezen. Daarnaast kan men nog steeds een QR code lezer downloaden. Dus de 7 miljoen smartphonegebruikers in België weten hun weg wel te vinden.

Je kan linken naar een pagina waar meer uitleg staat over je merk of specifieke diensten. Bij een wedstrijdintegratie in je campagne, kan je linken naar de specifieke pagina of app. Op de pauzeknop van Play4 kan je een kortingscoupon plaatsen achter de code. Bij een activerende flyer voor bijvoorbeeld een event kan je rechtstreeks linken naar de ticketpagina. Op het bierviltje in een café, kan je een game toevoegen.

Inspiratie nodig? Wil je resultaten weten? Neem gerust contact met ons op!

 

Bronnen:

https://www.kaspersky.nl/resource-center/definitions/what-is-a-qr-code-how-to-scan

https://www.frankwatching.com/archive/2022/02/08/qr-code-marketing/