Het digitale welzijn
04-01-2023

Digital Quality of Life Index 2022
Het digitale welzijn

Ondanks het feit dat internet al enkele decennia bestaat, blijft de toegang tot internet een grote uitdaging voor onze maatschappij. In die zin onderzoekt de Digital Quality of Life Index 2022 de kwaliteit van het digitale welzijn wereldwijd en stelt hij een ranglijst op van 117 landen op basis van 5 criteria: toegang tot het internet, de kwaliteit van het internet, e-infrastructuur, e-veiligheid en e-government. België staat op de 21e plaats, 4 plaatsen hoger dan in 2021. Sommige gebieden lopen echter nog steeds achter, waardoor het urgenter wordt om ze jaar na jaar bij te werken.

Qua kwaliteit van het internet is ons land een slecht voorbeeld, met een gemiddelde verbindingssnelheid (breedband en mobiel) en hoge kosten voor toegang tot een breedbandverbinding. E-government(digitale integratie van overheidsdiensten) beschrijft ook een aanzienlijke vertraging in termen van toegankelijkheid en online aanwezigheid van haar diensten.

België onderscheidt zich echter op het gebied van e-veiligheid, met sterke maatregelen ter bescherming van de gegevens van zijn burgers en een doeltreffende cyberveiligheid. Ook de e-infrastructuur blijft een sterk punt van het land, waardoor gemiddeld 93,90 van de 100 inwoners toegang hebben tot het internet.

Er moeten nog veel uitdagingen worden opgelost voordat België zich kan meten met landen als Israël, Duitsland, Frankrijk of Nederland (respectievelijk 1e, 3e, 4e en 6e op de ranglijst). De solide fundamenten beloven echter een positieve ontwikkeling in de komende jaren. Meer in 2023!

Het hele onderzoek vind je hier